Van ton tot tap ons verhaal begon in de 17de eeuw
Wat in 1650 begon als een kleine brouwerij in Oudenaarde groeide in de loop der eeuwen uit tot een moderne drankengroothandel met een gouden reputatie. Vier generaties later blijven we bouwen op die stevige fundamenten, met bakken ervaring, goesting en respect voor onze roots.

Het ontstaan van Brouwerij Clarysse moet gezocht worden omstreeks 1650, toen de familie van de Voorde haar stichtte. De brouwerij werd in de familie van kind tot kind overgedragen, tot omstreeks de jaren 1800, toen de familie Felix de zaak kocht. Eén van de laatste eigenaars van deze familie was August Felix, een advocaat die zijn praktijk uitoefende in een huis dat naast de brouwerij gelegen was. Tevens was hij gedurende enkele jaren schepen van de stad. Na het overlijden van de ongehuwde brouwer-advocaat, kwam zijn erfdeel bij testament aan Mevrouw Adams, een vriendin van de familie.

Haar zoon Pierre Adams associeerde zich in 1946 met Roger Clarysse en stichtte de PVBA Brouwerij Adams - Clarysse. Daar het net na de oorlogsjaren was, moest men met primitieve middelen van start gaan. Er werd dankbaar gebruik gemaakt van de grote koele kelders van het aanpalende Jezuïetenklooster om de tonnen op te slaan. Deze ruimten zou de brouwerij benutten tot in het begin van de jaren 1970. In 1947-1948 werd een groot gedeelte van de oude brouwerij afgebroken en heropgebouwd. Pierre Adams overleed in 1952 op jeugdige leeftijd. Daar hij kinderloos gebleven was, nam de familie Clarysse al zijn aandelen over en vormde de zaak om in PVBA Brouwerij Clarysse. Datzelfde jaar huwde Willy Clarysse, de enige zoon van Roger, met Simone Van Butsele en kwam kort nadien zijn vader vervoegen in de brouwerij.

In 1958 sleepte de brouwerij Clarysse met de “FELIX SPECIAAL OUDENAARDS” de wereld-ereprijs in de wacht, dit op 444 deelnemers.

In 1958 sleepte de brouwerij Clarysse met de “FELIX SPECIAAL OUDENAARDS” de wereld-ereprijs in de wacht, dit op 444 deelnemers.

Willy en Simone Van Butsele hadden 1 zoon Philippe die in 1977 in de voetsporen trad van zijn vader en sinds dan werkzaam is in de brouwerij. Jammer genoeg sloeg het noodlot toe en moest Philippe snel de touwtjes in handen nemen in het bedrijf. Hierdoor moest hij noodgedwongen zijn studies stopzetten.
"Eénmaal ingeburgerd in een dergelijk bedrijf blijf je er werken en ga je niet opnieuw studeren. Ik heb echter wel verschillende bijscholingen gevolgd in de biochemie en het algemeen bedrijfsbeheer. De kennis van biochemie is niet onbelangrijk voor een brouwerij omdat je het bier moet kunnen analyseren.

In 1987 opende Brouwerij Clarysse zijn eerste bierhal in Oudenaarde. In 1996 kwam een tweede bierhal in Ronse en in 2002 opende een derde bierhal in Eine.
In 2003 stopte Brouwerij Clarysse met brouwen en ging zich toeleggen op het verdelen van dranken. Het merk Felix Oudenaards bruin werd behouden en is nog steeds beschikbaar.
Inmiddels had zoon Gregory Clarysse zijn studie Facility Management voltooid en stapte hij mee in de zaak.

De brouwerij had zich ondertussen meer en meer toe gelegd op het kopen van horecazaken en het verkopen van allerlei andere bieren, waters en frisdranken. Hierdoor werd het distributieplatform in het centrum van Oudenaarde al snel te klein, en dus verhuisde Clarysse Dranken naar een nieuwe loods op het Bedrijvenpark Coupure, van waaruit alle horecazaken, de bedrijven, maar ook de evenementen en de winkels beleverd worden.


Onze zeven winkels worden gecoördineerd vanuit het hoofddepot op de Coupure. Met ons ruime aanbod aan wijnen, bieren, sterke drank en verfrissende dranken bieden we iets dat je in de warenhuizen niet vindt: keuze met kennis van zaken en een persoonlijke toets.

Clarysse Dranken groeit verder en ons assortiment blijft uitbreiden. Maar wat altijd blijft, is ons familiegevoel en de goesting om onze klanten elke dag weer tevreden te stellen.